Grayton Beach Chiringo

Grayton Beach Chiringo

Description

GRAYTON BEACH, FL 2017

2017 AIA Honor Award
Additions & Renovations
Northwest Florida Chapter

Restaurant remodel & renovation

The client purchased this two-story building in historic Grayton Beach. It was dark (painted a deep purple and blue grey), oddly laid out on the inside and did not take advantage of the potential for Gulf views at all.

We knew the restaurant was focused on fresh, Gulf seafood with a Latin flair, so the goal became opening up the space to the salt-air winds and incorporating lively colors.

The first floor became the bar. There’s a wide porch where patrons can sit outside and enjoy their drinks (this is ideal if wearing a wet swimsuit). One wall incorporates baskets of the fresh fruit that is used in the custom cocktails.

Upstairs takes full advantage of those Gulf views and fresh breezes. I used garage doors instead of windows. The client is able to literally open the upstairs up.

We recently added a green space with live oaks to the front entry. This was an effort to beautify the street and provide another space for patrons to sit, relax, play games and enjoy being in historic Grayton Beach.

By implementing the design features shown this Chiringo renovation was able to reduce the site impervious area, provide outdoor public space, reduce the heat island effect, improve onsite storm-water performance, better address the street corner, provide safer pedestrian access, better integrate with the adjacent residential uses, provide bike parking and maintain Gulf views while establishing a planting scheme which would integrate with the community goals.

Photos by: Jack Gardner

Services

  • Building Renovation
  • Site Planning / Urban Intervention
  • Landscape Design
  • Prototype Development
  • Before

  • Before